Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Apa Itu Clubhouse?

Nama Apps Clubhouse secara seketika menlonjak, menarik atensi selepas Elon Musk( CEO Tesla) memakai aplikasi ini mengadakan pembicaraan dengan Vladmir Tenev( CEO Robinhood Markets.

Aplikasi ini sesungguhnya telah beroperasi semenjak bulan 3, 2020. Kira- kira setahun yang kemudian, app Clubhouse yang dilancarkan oleh Silicon Valley ini cuma mencatat 1500 pengguna selepas 2 bulan dia dilancarkan.

Namum nasib aplikasi ini berganti apabila Elon Musk ikut dan dalam Clubhouse. Rekod pada bulan Februari, 2021 Clubhouse telah mencatat 2 juta pengguna. Nilai aplikasi ini pula melonjak naik daripada US$100 juta pada bulan Mei 2020 kepada US$ 1 Billion buat masa ini. Jom kita kenali lebih dekat tentang app Clubhouse ini yang sedan bertambah naik popularitinya.

 
Apa Itu Aplikasi Clubhouse?


App Clubhouse yang lagi panas ataupun viral saat ini ini merupakan suatu halaman website jaringan sosial yang berasaskan perbualan suara( audio chat) yang mula beroperasi pada tahun 2020.

Pengembang aplikasi sosial yang baru ini merupakan Silicon Valley yang dibangunkan bersama oleh 2 orang sisa staf Google iaitu Paul Davison serta Rohan Seth.

Lewat app Clubhouse para pengguna berpeluang mencermati perbualan, wawancara, konferen serta dialog yang dicoba oleh orang- orang yang berarti buat pelbagai topik.

Seluruh pengguna hendak menemui chat rooms yang nyaris sama semacam teleconferen, dimana sebagian orang hendak jadi speaker, sedangkan orang lain hendak ikut serta selaku pendengar. Chat rooms tersebut hendak tertutup dikala perbualan lagi berlangsung didalamnya.

Aplikasi menarik ini buat masa ini cuma ada secara ekslusif di plaform iOS sahaja. Namum begitu pihak Silicon Valley telah melaporkan bahawa mereka hendak bawakan pula Clubhouse kepada pengguna Android pada masa hendak tiba.

Metode Memakai Aplikasi Clubhouse

Sepertimana yang kamu telah ketahui tadi aplikasi ini cuma buat pengguna iOS/ iPhone. App Clubhouse

ini pula tidak boleh didownload begitu sahaja kerana kamu butuh menerima undangan daripada pengguan yang telah berdaftar.

Undangan yang menyertai Clubhouse dihadirkan daripada link registrasi yang dihantar lewat short massage. Kamu butuh klik pada link undangan itu serta menuruti arahan seterusnya buat jadi pengguna Clubhouse.

Sehabis berjaya membuat akaun di Clubhouse, selepas itu kamu boleh mencari serta memilah topik kegemaran kamu seperi teknologi, novel, bisnes ataupun kesihatan. Terus menjadi banyak opsi kamu terus menjadi banyak ruang chat room yang hendak di rekomen kepada kamu.

Kamu pula berpeluang buat menjemput rakan kamu buat menyertai Clubhouse. Namum pada dini ini kamu cuma boleh menghantar 2 jemputan sahaja.

App Clubhouse dilihat tersangat eklusif pada kala ini. Namum terdapat realitas di web mereka, aplikasi ini hendak ada kepada seluruh pengguna.

Posting Komentar untuk "Apa Itu Clubhouse?"